Acasa » Stiri imobiliare » Casele verzi, bancile si dezvoltatorii
verde

Casele verzi, bancile si dezvoltatorii

Finantarea bancara este dificil de obtinut. Intr-o piata imobiliara in care lucrul acesta se intampla, atat pentru dezvoltatorii de ansambluri rezidentiale, cat si pentru clientul final, locuintele verzi reprezinta, si la propriu si la figurat, o gura de oxigen.

Bancile sunt mai dispuse sa finanteze dezvoltarea, insa si achizitie de catre clientul final de locuinte verzi. Bineinteles, acesta este un motiv ce tine de cifre: riscurile ipotecare ale locuintelor sustenabile sunt cu rica 32% mai mici fata de cele intalnite in cazul locuintelor standard.

In ceea ce priveste energia, trebuie precizat faptul ca bancile iau in considerare faptul ca piata de energie din tara noastra se va liberaliza pana la sfarsitul anului 2017, eliminandu-se ceea ce a mai ramas din subventiile acordate consumatorilor casnici. In felul acesta, majoritatea proprietarilor vor fi expusi la o crestere a preturilor la energie cu circa 25%.

Problemele de sanatate ale unui membru al familiei sau ale imprumutatului au impact material asupra capacitatii de a plati obligatiile financiare. Locuintele mai “sanatoase” din portofoliul ipotecar vor avea beneficii materiale pozitive din reducerea accidentelor, printr-un iluminat mai bun si prin instalarea adecvata a retelei electrice.

Acestea sunt doar cateva dintre motivele pentru care a fost elaborata “Casa Verde”, un program de certificare a cladirilor rezidentiale verzi, alaturi de o pre-certificare.  Atat pentru agentul imobiliar, cat si pentru dezvoltator, obtinerea unei astfel de certificari denota si posibilitatea de a oferi cumparatorilor solutia achizitiei prin programul “Ipoteca Verde”, derulat de banci.