Acasa » Stiri imobiliare » Orase in care ratele la “Prima Casa” sunt mai mici decat chiriile
prima casa

Orase in care ratele la “Prima Casa” sunt mai mici decat chiriile

De ce sa platiti o chirie lunara si sa nu va achizitionati un apartament, daca rata lunara este mai mica decat chiria? Desigur, aceasta este intrebarea pe care o puteti adresa, cu diplomatie, unui client care se afla in cautarea unui apartament de inchiriat.

Pentru a lua in considerare aceasta decizie, trebuie sa stiti care sunt orasele in care rata lunara la un credit este mai mica decat chiria. Atunci cand achizitia este facuta prin programul guvernamental “Prima Casa’, garsonierele si apartamentele cu doua camere din mai multe orase se incadreaza in aceasta categorie.

Potrivit unui studiu, rata lunara la garsonierele cumparate in Capitala, prin programul “Prima Casa”, ajunge cu peste 20% mai mica fata de chiria medie lunara.

De exemplu, pentru o garsoniera in Berceni si Giurgiului, in zona de sud a Bucurestiului, un comparator, prin programul “Prima Casa”, plateste o rata de 164 de euro pe luna, comparativ cu un chirias, care plateste 200 de euro pe luna. Singura exceptie o  fac apartamentele din zona centrala a Capitalei, care nu se incadreaza in acest program.  Si in Iasi, Sibiu si Ploiesti, ratele lunare la garsoniere sunt mai mici cu peste 20% comparativ cu chiriile lunare.

Spatiul mai mare presupune avansul mai mare.

Trebuie sa fiti corecti fata de clienti. Trebuie sa-i informati si asupra faptului ca, in cazul unei achizitii imobiliare prin “Prima Casa”, acestia trebuie sa plateasca un avans. Valoarea maxima pe care programul o poate oferi, pentru un apartament vechi, este de 57.000 de euro, echivalentul in lei. De exemplu, persoanele care vor sa cumpere un apartament cu trei camere intr-o zina semicentrala a Capitalei vor plati un avans de aproximativ 18.400 de euro + o rata de 327 de euro pe luna, in timp ce chiria este 390 de euro pe luna. Se vede diferenta?

In anul 2009, de cand a debutat programul guvernamental, Banca Romaneasca a acordat, pana la finalul lunii septembrie  2014, peste 5.300 de credite.