Acasa » Stiri imobiliare » Spatiile de cazare pentru studenti – un altfel de rezidential
studenti

Spatiile de cazare pentru studenti – un altfel de rezidential

Campusurile private reprezinta o afacere de circa 200 miliarde de dolari, care a facut fata cu brio crizei si, mai mult de-atat, creste in continuare.

Majoritatea povestilor contin si referiri la caminele studentesti. Mai exact, la conditiile nu atat de bune din aceste spatii de cazare. In pietele imobiliare mature, spatiile de cazare pentru studenti reprezinta un business foarte banos si profitabil, cu randamente ce depasesc semnificativ pe cele aduse de investitii in alte segmente ale pietei de real estate. In Marea Britanie, randamentele anuale aduse investitorilor de aceste spatii au fost, in perioada 2011-2014, de 8%, comparativ cu putin peste 3% in retail, circa 6% in cazul achizitiilor rezidentiale destinate inchirierii ulterioare si aproximativ 7% pe segmentele office si cel industrial.

In alte piete, precum in cele din Statele Unite ale Americii, segmentul campusurilor private a luat amploare in anii 1960, datorita generatiei “baby boom”, ai carei reprezentanti ajunsesera la varsta studentiei. Bineinteles, toti acesti studenti aveau nevoie de spatii de cazare, care pana atunci au fost amenajate in stil traditional, in camere cu multe paturi, asemanatoare dormitoarelor militare, situate in cladiri din complexul universitar. Atunci cand au venit noii studenti, unele universitati au inceput sa investeasca in camine situate in afara campusului insa, bineinteles, au aparut si investitori care au cumparat cladiri rezidentiale pe care, mai apoi, le-au convertit in spatii de cazare pentru studenti.

In momentul de fata, o astfel de afacere valoareaza, la nivel global, aproximativ 200 de miliarde de dolari. Printre investitori, popularitatea acestui business a crescut, datorita randamentelor mari, in comparatie cu alte segmente. Lucrurile nu se vor opri aici. Cererea este alimentata de o rata de inscriere in universitati mai mare ca niciodata. Aceasta va creste cu 47% pana in anul 2025.