Acasa » Stiri imobiliare » Vrei sa ai casa ta? Afla ce tip de credit ti se potriveste!
credit

Vrei sa ai casa ta? Afla ce tip de credit ti se potriveste!

Comparativ cu anul trecut, tabloul ofertelor de imprumuturi ipotecare arata semnificativ diferit. De la decizia de a restrictiona programul Prima Casa la moneda nationala a trecut un an. Tabloul ofertelor autohtone de creditare pentru locuinte s-a schimbat semnficativ. La inceput, atunci cand s-a implementat aceasta schimbare, creditul co-garantat de catre stat in lei era prea putin atractiv pentru potentialii cumparatori, in conditiile in care acesta presupunea achitarea unei rate lunare cu circa 30% mai mare fata de echivalentul sau in euro. In momentul de fata, lucrurile sunt total schimbate.

La un credit de 45.000 de euro, rata unui credit este de 1.000 de lei.  Pe de-o parte, daca luam ca exemplu un imprumut ipotecar de 200.000 de lei, contractat pe o perioada de 30 de ani, cea mai buna oferta pe segmentul Prima Casa consta in achitarea unei rate lunare de 991 de lei. Pe de alta parte, la un credit ipotecar standard in lei ( pentru aceeasi suma si aceeasi perioada ), un debitor ar trebui sa plateasca lunar 1.104 lei. Comparativ, rata aferenta unui imprumut in valoarea de 45.430 de euro s-ar ridica la aproximativ 244 de euro, suma fiind, in lei, 1.075.

Costurile celor trei tipuri de credite ipotecare se situeaza la un nivel foarte apropiat. Lucrul care continua sa faca diferenta este cuantumul avansului solicitat de catre banci. In ceea ce priveste Prima Casa, solicitantii trebuie sa dispuna de un minimum de 5% din valoarea imobilului, comparativ cu un credit standard, unde bancile solicita un minimum de 15%.

Daca te incadrezi in categoria clientilor care nu dispun de foarte multi bani in momentul achizitiei, un credit Prima Casa a fost si va ramane, in mod cert, cea mai buna optiune. Bineinteles, atat timp cat te incadrezi in conditiile de eligibilitate ale programului guvernamental. Daca ai mai multe economii, poti apela la un credit co-garantat de catre stat. Pentru acesta, poti achita un avans mai mare. De asemenea, poti apela si la celelalte doua solutii ipotecare. Desi achitarea unui avans mai mare poate fi un impediment in ceea ce priveste incheierea tranzactiei, aceasta reprezinta, de fapt, un real avantaj pe termen lung. Suma pe care o vei avea de restituit la final va fi, cu siguranta, mai mica.