Romanul apetit pentru creditele noi

Miliarde de lei împrumutate de români în starea de urgență și în cea de alertă. Avem apetit pentru creditele noi.  În perioada stării de urgență și a stării de alertă, în lunile martie-iunie 2020, românii au accesat credite noi în valoare de 9,8 miliarde lei, ponderea în totalul creditelor noi accesate fiind de 42,5%. Potrivit inițiatorilor campaniei #Dreptullabanking, populația țării a accesat în general credite în lei, în proporție de 96%, conducând la eliminarea riscului valutar.

Miliarde de lei împrumutate de români în starea de urgență și în cea de alertă.

 

„Creditele în lei accesate de populație înseamnă puțin peste jumătate din totalul creditelor în lei”, susțin reprezentanții bancherilor.

În același interval, companiile au contractat credite în valoare de 13,30 miliarde lei, ceea ce echivalează cu 57,5% din totalul creditelor noi acordate în sectorul neguvernamental.

Companiile au accesat în principal credite noi în lei, aproape jumătate din total, precum și credite în euro și dolari.

În ceea ce privește creditele în euro, peste 90% dintre valoarea totală a fost contractată de persoanele juridice, în sumă de 4,1 miliarde lei echivalent.

Creditele noi în dolari au reprezentat aproximativ 3,3% din totalul creditelor noi accesate, fiind contractate de persoanele juridice.

Din totalul de 23,1 miliarde lei de credite noi acordate de băncile din România populației și companiilor, peste trei sferturi (77,25%) reprezintă ca valoare creditele în lei, respectiv 17,85 miliarde lei.

Cât din soldul creditului neguvernamental aferent lunii iunie reprezintă volumul creditelor noi acordate populației și companiilor

Volumul creditelor noi acordate populației și companiilor, în cele patru luni de la debutul pandemiei, reprezintă 8,5% din soldul creditului neguvernamental aferent lunii iunie 2020.

Soldul creditului neguvernamental, care totalizează peste 270 miliarde lei în luna iunie 2020, este calculat ca diferența dintre totalul creditelor acordate populației și companiilor și rambursările parțiale și totale, precum și vânzările de credite.

„Băncile din România au acordat sprijin clienților și autorităților privind limitarea efectelor negative asupra bunăstării economice individuale, a economiei României și a sănătății și siguranței publice în contextul apariției pandemiei cauzate de noul coronavirus”.

„Astfel, pe zona de creditare, pe lângă măsurile de suspendare a obligațiilor de plată pentru clienții afectați de pandemia COVID-19, instituțiile de credit au continuat să susțină prin credite atât nevoile populației, cât și activitatea firmelor afectate de restricțiile necesare pentru limitarea răspândirii coronavirusului.

„Activitatea de creditare a fost înlesnită atât în cazul populației, cât și a companiilor prin măsuri de fluidizare a acordării creditelor, cât și prin garanțiile acordate, în urma deciziilor luate de stat și de bănci”, au conchis reprezentanții campaniei.